Plantele, bucataria si cosmetica – Sfaturi din natura

CORIANDRU – Semintele de coriandru se pot folosi in sosurile de rosii si curry. La curry se mai pot folosi si frunzele. Tot frunzele sunt gustoase si la salate si alte sosuri dar si la decorarea salatelor. Pentru un somn linistit se poate mesteca frunza sau bea sub forma unui ceai caldut, 1 – 2 ore inainte de culcare.

DAFIN -In durerile membrelor de foloseste o infuzie de foi de dafin in apa de baie. O infuzie usoara poate fi bauta pentru a stimula digestia. In bucatarie foloseste-le la diferite mancaruri, in special cele cu sos tomat, dar si la fripturi de porc sau oaie.

LAVANDA -In gastronomie se foloseste la parfumarea gemurilor si peltelelor. Se poate adauga si la anumite tocaturi. Florile de lavanda se pot folosi si la decorarea torturilor, confiate in miere si albus. In cosmetica se foloseste la obtinerea apei tonice pentru ten sensibil. Are actiune antiseptica. Ca infuzie, este indicata in cazul balonarilor sau a migrenelor.

MENTA – In bucatarie se foloseste ca otet aromatic, sirop si chiar la sosuri, dand mancarurilor o aroma racoroasa. Frunzele mai pot fi folosite la bauturi calde sau reci, salate, cartofi noi innabusiti. Pentru infrumusetare este folosita ca infuzie pentru spalarea tenului si in apa de baie pentru racorirea trupului. In caz de gripa, sughit sau diaree, beti cate o cana cu ceai caldut sau rece, dupa caz.

MARAR -Semintele de marar pot fi folosite la muraturi, in compozitia carnii pentru tocaturi, la sosuri si salate. Mararul mai poate fi folosit si ca aromatizant al respiratiei, mestecandu-se cateva fire. In cazul unei balonari, crampe stomacale sau a insomniei, beti o cana cu infuzie de marar. In cosmetica se foloseste ca infuzie pentru deschiderea porilor.

OREGANO – Oregano este o planta deosebita. Se foloseste cu preponderenta la pizza, oua ochiuri si branza; se asezoneaza fripturile dandu-se arome deosebite. In cosmetica si coafura, oregano are un efect de conditionare a parului si tonifiere a tenului mat. In medicina are efect curativ asupra tusei si deranjamentelor stomacale. Folositi-l ca infuzie.

PATRUNJEL – Se foloseste la orice fel de mancare cu sos, la ciorbe si supe, cartofi copti, peste, salate si sosuri cu maioneza. Infuzia de patrunjel poate fi folosita la conditionarea si tonifierea parului, dandu-i stralucire si vigoare. Mestecat crud, dar bine spalat, improspateaza respiratia si ii confera pielii tinerete. Mai putine riduri vom avea daca vom trece, cu o rozeta inmuiata in infuzie de patrunjel peste tenul obosit, in fiecare seara.

ROZMARIN – Il folosim in bucatarie la carne de miel si peste. Pentru asezonarea legumelor fierte si cartofilor copti, dar si la salatele de cruditati. Pentru sanatatea noastra il vom folosi punand, in cada cu apa, un buchelet de rozmarin proaspat, stimuleaza circulatia. Gargara cu decoct de rozmarin are efect antiseptic si improspateaza respiratia. Accentuarea culorii parului brun si negru, o putem realiza clatind parul cu ceai de rozmarin.

SALVIE – In bucatarie se foloseste la prepararea mancarurilor cu carne, a tocaturilor dar si a ciorbelor de cartofi sau zarzavat. In cosmetica este recomandata ca apa tonica. Se mai recomanda si in stari de sanatate precare, cum ar fi cele digestive si in combaterea tusei. Un ceai de salvie este binevenit, dar nu consumat in cantitati mari.

 

Maria Constantin



Copyright © 2011 - 2013 infocosmetica.ro

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.



Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie




Alte articole din Revista InfoCosmetica: