Tendinta etno in arta tatuajului Henna si Mehndi

Tatuajele Mehndi sunt temporare si dispar de pe piele cam in 2 saptamani de cand au fost aplicate. Henna, caci despre ea este vorba, este o substanta naturala, benefica chiar pentru epiderma. In orice caz, daca va hotarati sa va aplicati acest gen de tatuaj, este bine sa consultati mai intai, un dermatolog, pentru a vedea daca nu sunteti alergici la aceasta planta (lawsonia inermis). Va amintiti mainile Madonnei in videoclipul “Frozen”? Este numai una dintre “victimele” celebre de la Hollywood ale tatuajelor cu henna, denumite traditional mehndi. Marele avantaj al tatuajelor cu henna : sunt temporare si dispar treptat de pe piele in decurs de doua pana la patru saptamani de la aplicare. In plus, henna este o substanta perfect naturala, despre care se spune ca ar avea chiar efecte benefice asupra pielii.

 

Inceputuri…

Arta mehndi isi are inceputurile in antichitate, in Egipt. De aici ea s-a extins in jurul secolului al Xll-lea in India si Orient unde a ajuns la o maxima inflorire. Ajunsa in vestul Europei si folosita in special pentru vopsirea genelor, sprancenelor si trasarea unor dungute fine la marginea ochilor, henna este utilizata in Orient in special pentru decorarea trupului si unghiilor. In India, mehndi este folosita de femei pentru a indeparta spiritele rele cu prilejul nasterii si mai ales cu ocazia nunti, miresei ii sunt impodobite mainile si picioarele cu o multime de desene, in timp ce femeile maritate ii destainuie din secretele casatoriei. Conform traditiei, cu cat sunt mai inchise la culoare desenele mehndi, cu atat mireasa se va intelege mai bine cu viitoarea soacra. Mai mult, cat timp sunt vizibile desenele mehndi, mireasa este scutita de orice treaba in gospodarie !

 

Prepararea pastei

Pentru a obtine pasta de henna, tulpinile sj frunzele acestei plante a carei denumire stiintifica este lawsonia inermis, sunt macinate foarte fin, iar pulberea obtinuta este filtrata printr-o panza deasa. Apoi este amestecata cu suc de lamaie, ceai, eucalipt si apa, pentru a forma o pasta consistent. In comert, insa, se pot gasi truse cu cate 2 pana la 6 culori preparate din henna.

 

Executarea tatuajelor

Aplicarea pe piele se poate face in mai multe feluri : cu varful unei scobitoare sau a unei andrele de lemn pentru tricotat, prin tamponarea unor sabloane preconfectionate sau pur si simplu cu ajutorul unui con care are in el pasta henna. Ca element modern, ele pot fi realizate pe umeri, decolteu sau pe abdomen, in jurul ombilicului. Foarte moderne sunt caracterele chinezesti sau slave, florile, delfinii sau motivele de inspiratie hindusa. In functie de complexitatea desenului, aplicarea pastei poate dura intre 10 minute si o ora. Urmeaza partea cea mai complicata – asteptarea !
Pentru rezultate optime, henna trebuie sa ramana pe piele cel putin 4-6 ore.
Pe masura ce se usuca, pasta poate da mancarimi moderate, dar “suferinta ” legata de tatuajele mehndi se va limita la acestea . Dupa indepartarea pastei, tatuajul este fixat prin masarea pielii cu un ulei vegetal.

 

Intretinerea tatuajelor

Desenele astfel realizate vor avea initial o nuanta galben-portocalie, pentru ca in decurs de 24 de ore sa se apropie treptat de maron-negru.
Ele vor rezista pe piele intre 2 saptamani si o luna, depinzand de frecventa cu care speli zona respective, de tipul de sapun folosit si de alti factori.
De exemplu, daca mergi frecvent la piscina, clorul din apa le va face sa dispara mai rapid.

 

Maria ConstantinCopyright © 2011 - 2013 infocosmetica.ro

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie
Alte articole din Revista InfoCosmetica: